Dva týždne s Open Source 5

Ďalšie pokračovanie mojej rubriky. Dnes tu máme nasadenie Linuxu na rakúskych školách, porovnanie prehliadačov, ktoré dopadlo presne tak, ako sa dalo čakať a zaujímavosť o GPS.

Rakúske ministerstvo školstva bude podporovať nasadenie OpenOffice.org. Školy nielenže by museli hradiť licencie na Microsoft Office z vlastného vrecka, ale za každý počítač s OpenOffice dostanú dotáciu vo výške 10 Euro. Niečo podobné sa chystá s operačným systémom, kde sa začne nasadzovať vlastná distribúcia Linuxu postavená na Debiane. Ministerstvo chce týmto krokom pravdepodobne ušetriť svoje výdaje na software a správu.

Acid3 test sa používa na hodnotenie implementácie štandardov v prehliadačoch. Opera a Safari (prehliadač na Mac OS X) získali plný počet 100 bodov. Mozilla Firefox 3 získal 93, Google Chrome 79. Najhoršie dopadol Internet Explorer 8 s 20 bodmi.

Je možné, že systém GPS prestane niekedy fungovať nie z dôvodu chyby na koncovom zariadení, ale zo zlyhania družice. Na obežnej dráhe je 31 družíc, z nich 13 je za hranicou predpokladanej životnosti a kedykoľvek môžu zlyhať. Len dúfajme, že sa to nestane skôr ako Európska Únia spustí svoj vlastný navigačný systém Galileo v roku 2013.

Shuttleworth Foundation, nadácia zakladateľa Ubuntu, pracuje na projekte SchoolTool. Ide o slobodný systém agendy pre základné a stredné školy.

Leave a comment